18/4/09

VIÀTIC MARÍ


SI LA DRECERA FOS SIRGA DE VIA

Si pels signes novells membrança de perduts
símfons alats haja o del pèlag silent
l'albor copada em bega en cenacles astuts
lla on el cor s'arrecera i tasta el bo i el dolent,

dret llançaria el nauta al bri fosforescent
guardià del portell de vells castells retuts
qui guarnit de motor sense velam al vent
solcaria l'asfalt amb la sal pels vinguts.

TANKA DE LES FLORS CÍCLIQUES DE L'ALBA

Des de l'omega
de l'alba se t'escolen,
turgents, les flors
per la platja de l'ull
fins ' la pell del desig.


CARTA-PRÒLEG DE PERE BESSÓ (1992)

"Estimat Francesc, de llinatge ollerià dels Mompou, muntanyencs o ribaires:
Et recorde en aquella petita aula, jo analitzant poemes de Foix, Manent i Salvat-Papasseit; tu, arrecerant-te en els versos del comte Lautréamont i comptant, mot a mot, les onze mil verges de Guillaume Apollinaire, tot recitant de cor, i de memòria, línies senceres dels seus versos, mentre un escorrim quincallaire es regalimava per les cuixes d0aquelles puncel·les saboroses que volien ben aviat ser mestresses en gai saber. Eren llargues matinades de dissabte, quan m'acompanyaves per la Plaça d'Espanya. Parlàvem d'una blonda luxúria per les platges de Peníscola, Oropesa o Benicàssim, i jo, encara, descobria l'amor, a degotall, en la primera dona. Dos, tal volta tres anys, i plou ara, no sobre mullat, sinó sobre l'acer més traïdor que obri les carns dels amants vençuts. Silencie un estiu meu, i d'altres, per pudor i per vergonya, amb la complicitat de qui ha begut de la mateixa fel i, ara, consumat el deliri, s'entronca de bell nou amb la saviesa de la nafra cauteritzada pel foc més nítid. Jo volia, què et penses, parlar d'un viatge pagà, sacríleg i, alhora, si m'ho permets, religiós, d'una provisió de béns i de viandes per a la llarga passió que ens pertoca; d'una mar que és mare i perill, dona i meretriu; delicats versos de Foix, amanits amb unatades d'Espriu (la sal, la sal dels captaires...), que es perdia/retrobava als díptics de la Ignominiosa. Desitjava dir-te com he gaudit del soroll de les ones de mitjanit als teus poemes, de la delerosa carícia de les tavalloletes de Pound en les teues tanques, de l'orfebreria maliciosa dels teus doblesentits. Al capdavall, però, no he pogut estar-me de sofrir amb tu, germà, l'esgarrany, l'esgarrifança i el dol, aquesta vegada no de primaveres, sinó encara dels qui, com d'alada torre del castell retut, es llancen mar endins, sense nord, guia, estel, motor ni velam al pèlag de l'ull que ens convida.
Vale
Pere Bessó

8 comentarios:

Anónimo dijo...

Estimat Paco:
Atzarosament la vida (internet) porta aquestes coses: mirant de trobar una poeta nordamericana, veges per on, trobe el teu blog i una vella nota meua...

Sorpresa i el valor de l´estima de sempre.

Una abraçada a esgüell.
Pere Bessó.

Francesc Mompó dijo...

Com no, Pere, el meu agraiment i la meva estima eterna (òscul i genoll davant del mestre).
Francesc Mompó.

Anónimo dijo...

Hola Paco sòc una alumna teua que ténies en 2on D l'any de 2004/05. Qué sápigues que els teus llibres m'han agradat miltíssim de fet he descobert el tipus de lectura que a mi m'agrada, els de bruixes y els de gent jove. Gràcies als teus llibres ja tinc les idees mesclares. Moltes gràcies per tot. I per últim te he de dir que m'agradaria que me tornares a donar classe en tu aprenia i me ho passava molt bé.

Molts bessos

Anónimo dijo...

Hola Paco, sóc un paisà de l'Olleria que s'ha llegit tot allò que he trobat escrit per tú. El que no tinc forma de trobar és l'edició de poemari Viatic Marí. Còm podria aconseguir-lo?. Gràcies per la teua atenció. Bon vent i barca nova.

Francesc Mompó dijo...

Estimat ollerià,
celebre veure que de tant en tant algú trenca aquella dita que ningú és profeta a sa terra.
Pel que fa al poemari Viàtic Marí, em tem que serà ben difícil d'aconseguir perquè l'editorial que el va vestir de diumenge, La Forest d'Arana, desaparegué i solament feren un tiratge reduït. L'única possibilitat fóra que alguna llibreria, regirant entre els seus fons li n'apareguera algun.
Gràcies pel teu interés.
Bon vent i barca nova.

Anónimo dijo...

hola soc un alumne de l´escola el drac i el meu nom es Adriá i e llegit els greixets i mas o meinys ma agradat.

espere que me contestes pronte.

Adriá

Anónimo dijo...

ola francesc soc tony un alumne de 3ESO de les dominiques una pregunteta tu tens un alumne anomenat karim?

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.