18/4/09

BIOGRAFIA

Francesc Mompó i Valls va nàixer a l’Olleria (Vall d’Albaida), al cor de les comarques centrals valencianes. Estudià batxillerat a Albaida i en acabant es traslladà a València on es graduà en psicologia. Es llicencià en filosofia i ciències de l’educació i més endavant obtingué la titulació de professor de valencià, ocupació que desenvolupa en l’actualitat en un centre de l’Horta. Aquesta faceta docent l’ha dut a ser també responsable d’aula i de facultat en els exàmens de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià al llarg de quinze anys; corrector d’aquesta prova; professor dels cursos del Pla de Formació Lingüísticotècnica en Valencià del professorat no universitari o professor dels cursos superiors de la JQCV al col·legi de metges de València. Fruit d’aquesta tasca docent ha estat també la participació com a coautor de llibres de text orientats a l’ESO.
A banda d’aquesta ocupació professional com a docent, ha sabut trobar temps per a participar en revistes i actes cívicoculturals. Així, Francesc Mompó té diversos treballs tècnics i de creació publicats: articles de crítica literària a la revista Arana; llibres d’homenatges a Vicent Andrés Estellés, Joan Brossa, Joan Valls i Jordà publicats per la Forest d’Arana o poemes publicats en diverses revistes del país com ara Tendur, Marxa popular fallera o On brama la tonyina. Ha participat en diversos actes cívicocultrals arreu del país: en les tertúlies poètiques de la Forest d’Arana; en actes organitzats pel col·lectiu l’Olla; en homenatges a Fuster, Estellés, Brossa o Joan Valls i en actes organitzats per la Real Societat Econòmica d’Amics del País. És el creador i l'organitzador, junt amb Ramon Guillem, de la moguda literària: L'anguila literària. És col·laborador del periòdic digital L'informatiu amb la columna setmanal: La iseta; del Levante amb la columna mensual: El llibre de la setmana; articulista de d'El Punt/Avui. També ha fet de conferenciant en temes d’animació lectora en diversos instituts de secundària. Ha rebut l'any 2010 el Premi a la Difusió de la Llengua i la Literatura Catalana al País Valencià atorgat per l'Associació d'Escriptors en llengua Catalana al País Valencià. Ha rebut el Premi de Literatura Eròtica de la Vall d'Albaida per la novel·la Somiant amb Aleixa (Ed. Bromera). Ha rebut el XIV premi de poesia Josep Maria Ribelles de Puçol pel poemari De la fusta a l'aigua (Ed. Onada). És vocal de la Junta Directiva del País Valencià de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
I com no, ha conreat la literatura de creació, que ocupa una part essencial de la seua personalitat sense la qual és impossible definir aquest valencià de l’Olleria. Conseqüència d’aquesta exigència de la la literatura pròpia és la publicació del poemari Viàtic marí, amb què guanyà el premi la Forest d’Arana (1994), 55 maneres de mirar València (Ed. Germania) o la trilogia d’èxit que componen les novel·les Els ulls del llac, L’ull de Zeus i Terra de déus (Ed. Alfaguara/Voramar). L’Elegit (Finalista Premi Ciutat de Torrent 2003, Ed. Tabarca), Els greixets (Finalista Premi Ciutat de Borriana, Ed. Tabarca), Amable (Premi Ciutat de Torrent 2005, Ed. Tabarca), Uendos i Camí d'amor (Premi Benvingut Oliver de Catarroja 2008 i Premi Samaruc 2010), Els fantasmes del Lacrima Coeli (Ed. Bullent) i el recull de narracions Fronteres de vidre (Ed. Germania), El vol de l'Esparver (Voliana edicions), són altres de les seues obres. Així com diversos poemes i narracions formen part en diverses antologies literàries dels Països Catalans. 

26 comentarios:

Anónimo dijo...

Eixe Pac com es treballa les seues faenetes jeje. Soc Adrià, no se si em recordes, em vas donar aquesta direcció per observar un poc aquesta secció dedicada a tu. Ja l´he vist tot, de manera que me adonat compte de que ja has publicat el llibre dels greixets, el que le vas donar a llegir a Vicky fa dos anys quan l´estaves escribint. M´alegre molt de que tot et vaja bé i espere que sigues en la mateixa linea o en un altra superior.
Açí tens mi correo per si vols dirme alguna cosa:
adrian_juste40000@hotmail.com

Fins el dilluns al institut!

Anónimo dijo...

Hola Pacoooo!! Et recordes de mi?? Fa set o huit anys que vaig ser alumna teua. Soc neta de la teua iaia preferida. Saps ja qui soc??

Veig que tens molts fans, i molts pilotes. Pero be. Això serà que ets bon mestre, no? (pilota no?)

Anónimo dijo...

HOLA, ME LEIDO ELS GREIXETS Y ME PARECE UN LIBRO INTERESANTE Y BASTANTE BUENO SOLO FELICITARTE YA NOS VEREMOS EN MI COLEGIO ADEUU

Anónimo dijo...

hola. magraden mlt les teves obres i ojala escrigues mes

Anónimo dijo...

Celia y Candela:

Hemos leido tu libro,Els Greixets,
y nos ha parecido un poco pesado, era interesante pero tenia poca acción y mucho rollo.


ADIÓS

Anónimo dijo...

hola Pac som 3 xiques molt llectores que ens agradaria molt poder tindre una conversa amb tu.Hem llegit el teu llibre del greixets i ...
Com ens han contat que vas a vindre a la nostra escola el drac, ens firmaras un autograf?
Les nostres iaies estarien molt contentes de que firmares un autograf per a ellles.
Moltes gracies per la teua atenció incondicional.

hhhhh hhhhh


iiiii

hh hh
hh hh
hhhhh


Un salut mot fort y amistos de CARMEN CAROL I CRISTINA.

Anónimo dijo...

ALBa & mArInA!!!:
hola!!!!
hemos leido els greixets y esta muy bien pero es que a nosotras nos gustan más los de amor y todo eso....estaba bien pero tenia un poco de rollo!!!!!
bueno ya te conoceremos cuando vengas a nuestro colegio (el drac)
bueno.....ADEU
gOrDi & pEkE!!!!

Anónimo dijo...

Hola sóc Alvaro, del Drac:

M'he llegit els greixets i espere poder llegir altra novel·la teua, tal volta el curs següent llegim la trilogia...

Anónimo dijo...

Hola bon dia soc adria un alumne de l'escola el drac:

Per a mi els greixets ma paregut un llibre entretenit pero també un poquet aburit perque no he conprendit res .

Anónimo dijo...

Bon dia! nosaltres també ens hem llegit els greixets, ens ha agradat, però com que no ssabem molt valencians donç però bé!
adeu

Anónimo dijo...

German, des de l'escola El Drac:

hola Ftancesc e llegit el teu llibre de els greixets, i m'agradat molt, i eres un escritor molt bo.

Anónimo dijo...

ola Paco, com estes?? He el llibres son la caña ya man dit k hi ha un llibre k es lo millor. mel vaig a comprar. dewdewdewdew

Anónimo dijo...

aLbA & mArInA:
hola PACOOO!!!!! somos nosaltres altra vegada
be a soles voliem saludarte que eres un bo escritor (no te estem fent la pilota eh?)
be pues ja esta
1 salut francesc!!!!!( jejejejejej)

Anónimo dijo...

Hola Paco, soc la pastoreta. Com va tot? Acave de trobar el blog i nomes volia saludar-te. Espere que la proxima visita a valencia puga anar i saludar-te.

Molts besets.

Anónimo dijo...

Hola Paco, soc la pastoreta (la major) Fanny m´ha dit que tenies un blog i volia enviar-te una abraçada. Dir-te que a banda de un escriptor de primera eres un professor exemplar i una persona extraordinària. Això ja no es "peloteig" perquè ja no depén dels meus comentaris la meua nota.

Que sigues molt feliç.
Gràcies per tot.

Vicky Rabadán

Francesc Mompó dijo...

Hola, Vicky i Fanny,
Sempre és un plaer haver tingut alumnes com vosaltres.
Una abraçada.
Salut

Anónimo dijo...

L´altre dia no vaig adonar-me de la resta de comentaris, pero com fa la pilota la gent Paco!!
A banda de les tonteries, és meravellós que estigues fent realitat el teu somni, tu millor que ningú saps que has treballat de valent perque siga així.
Et desitje tota la sort del món perquè t´ho mereixes.
Vicky Rabadán

Jesús M. Tibau dijo...

Sóc escriptor de relats breus, com ara els del recull Postres de músic, editat per Empúries, i des de fa poc blocaire. Al meu bloc de temàtica literària i poso comentaris, fragments de contes, sensacions i tampé proposo jocs literaris amb premis inclosos, als quals et convido a participar. El bloc es diu Tens un racó dalt del món, en motiu del meu primer llibre que, al mateix temps, és un anagrama del nom del meu poble.

Anónimo dijo...

Hola Paco. Tal volta no te'n recordes de mi, sóc Natàlia (a qui tu anomenaves Talia quan passaves llista l'any passat al curs de mestre de Valencià), la companya de Ruth a la Serrania. Només volia preguntar-te en quina editorial puc trobar el teu llibre de poesia, perquè ja starà editat, no? També volia que em donares alguna referència d'aquell llibre que anaves a escriure: ja saps, em causa curiositat el fet que la protagonista tinga un nom semblant al meu. Jaja! Moltes gràcies per tot allò que m'has ensenyat, realment m'has fer replantejar-me la meua relació amb la llengua i la literatura valenciana. Alguna recomanació?
Salutacions també de Ruth. Ah! A Llíria tens pagat un café quan vulgues.
Moltes gràcies i segueix donant guerra!!!!

FRANCESC dijo...

Hola Francesc, quina sorpresa! La veritat és que no m'esperava la visita de l'autor al bloc de 3r d'ESO. No només anomenem el teu llibre sinó que llegirem tota la trilogia al llarg d'aquest curs tots els grups de 3r de l'IES La Melva d'ELDA. L'any passat ja se'ls van llegir els de 3r i van tindre molt d'èxit. Gràcies per la teua visita i el teu comentari. Francesc. Cap del Departament de Valencià de l'IES La Melva

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...

Recorda que a Villafranca el "bocadillo" es diu "una ruga de pa".

fdo: Galeno

Emdennor dijo...

Un crack de professor, sí senyor! Segueix així, t'ho diu un antic alumne de Burjassot.

Ara em pose a recordar aquella època i m'entra la nostàlgia...

Salutacions!

Anónimo dijo...

discúlpame si no escribo en tu lengua, las únicas palabras que alguna vez pude aprender en valenciano eran del estribillo de una canción popular, algo así como "xiqueta meua, tinc el cor ençes en flama"... ni siquiera sé si esta es la ortografía correcta, porque sólo las oí de la boca de alguien susurrándolas a mi oido... hace mucho tiempo, demasiado tiempo...

he encontrado esta página, tu página, por casualidad y me ha sorprendido encontrarte, me ha alegrado verte...

aunque hasta ahora desconocía tu obra literaria, voy a buscarla hoy mismo... te leeré... siempre me gustó leerte...

probablemente, casi con toda seguridad, tú no recuerdes, pero yo no olvido...

enhorabuena por tu obra, por tu éxito

gloria

Shaudin Melgar-Foraster dijo...

Hola Francesc,
Ara ja sé qui ets! Molt bo aquest bloc.
Una abraçada,
Shaudin

Dafne dijo...

Bona nit Francesc,
Primer de tot gràcies per passar pel Carpe Diem, i quedar-t'hi, no sé si per molt o poc temps, per almenys ho has provat.
I segon, és que he descobert que és l'autor de "Somiant amb Alèxia", i he al·lucinat, de tenir-te a casa meva.
Bé, el vaig llegir el mes d'agost, i t'asseguro que era una lectura que no permetia interrupcions, la vaig llegir en dues tardes, i això que tinc dos fills petits, hahahahah!!!
Un plaer de debò, espero que algun dia me´l puguis dedicar, o si més no, anar-te descobrint un xic més!!!
Una abraçada i reitero, un plaer!!!