18/4/09

ELS GREIXETS



EDITORIAL TABARCA



La novel·la de Francesc Mompó Els greixets conta la descoberta per part de Tonet i els seus amics d’un secret mig ocult i mig silenciat però compartit per la gent del seu poble: l’existència dels greixets. Els greixets són uns éssers esborronadors i assedegats de greix que campen per la comarca des de fa molts anys, que es manifesten generació rere generació amb la mort esporàdica d’algun nen. Quan l’existència d’aquest ésser ja quasi s’ha aconseguit esborrar dins de la llegenda, el cos estripat d’un xiquet a qui hom ha xuclat el greix apareix abandonat enmig dels camps. I en tornar el crim torna el misteri de l’assassí, mai descobert i precisament per això temut pels pares que veuen perillar la vida dels fills. La tragèdia colpejarà una altra vegada després de molts anys la vila de Tonet, un familiar del qual havia sigut l’última víctima dels greixets. La descoberta de la foto d’aquell familiar i la nova acció dels greixets impel·liran Tonet a embolicar els seus amics en la recerca d’aquests éssers. Les investigacions de la colla d’adolescents menaran fins el vell casalot d’una misteriosa família del poble, els Santonja, on feia molts anys el fundador de la nissaga, Estanislau Marau, havia escrit els seus dietaris. A través d’ells i les investigacions de la colla de Tonet descobrirem el secret de la maledicció dels greixets.

Aquesta novel·la es compon de dotze capítols els títols temàtics dels quals ens suggereixen la idea del que s’esdevindrà si continuem llegint. Així l’autor aconsegueix enganxar-nos encara més a la lectura i ens obliga a encetar un nou capítol quan tot just n’hem acabat l’anterior.



OBRA FINALISTA PREMI NOVEL·LA JUVENIL
"CIUTAT DE BORRIANA" 2005.



Gravat d'Els Greixets.
Segons la visió del pintor JAM (Jordi Albinyana i Mompó)

15 comentarios:

Anónimo dijo...

Ola Paco soc David o Davidof com tu em dius ma agradat molt aquest llibre perque es un poquet terrorfic i tambe molt misterios, et desitje sort amb els proxims llibres que fases.Quan fases llibres com ell greixet avisam ee. Et deixe el meu e-mail per si vols enviarme alguna cosa cooperfield_12@hotmail.com

Anónimo dijo...

hola paco soc boli.aqest llibre magradat molt!!!!

Anónimo dijo...

pako!! soc marta!! t'escric aci perque es el llibre mes recent... a vore quan poses un post per Amable!!! doncs, parle un poket d'akest q es el q toka.. q esta molt be el llibre dels greixets, sobretot, els "flash-backs"!!!
be, ara ja puc parlar d'altra cosa:P jejje. res q volia dir-te q m'alegre moltissim del teu premi per Amable que te'l mereixes!! el que vaig llegir del llibre em va agradar moltissim! deuries regalar-me una copia anticipada;) q amb el q vaig llegir em deixares a mitges;) jejeje be, adeu!

Anónimo dijo...

Sóc el de l'Olleria...
Una cosa a propòsit de Els Greixets. Què vol dir "iseta"? He trobat moltes vegades aquest mot i no sé el seu significat. Gràcies.

Francesc Mompó dijo...

El substantiu "iseta" significa "malifeta". És una paraula que ha quedat en la nostra zona, i és poc coneguda en la resta del domini lingüístic. Fins i tot encara no l'arreplega el diccionari, però és absolutament correcta. Prové de l'ètimon llatí "et cétera", que significava "i la resta". S'aplicava en literatura jurídica medieval per als casos de menor importància. El poble l'a recollí i la utilitzà per a les malifetes que solien fer els xiquets.

Anónimo dijo...

ola pako stic a informatica y et repetix k akest llibre m'ha agradat molt avore si acabes el llibre del wendos!! et desitje sort per a eixe llibre i k tingues molt d'exit

Anónimo dijo...

hola paco!!
em va agradar molt el teu llibre dels greixets.
soc salva el teu alumne de 2°n B
estic intentan que m´ha mare em compre Amable.
continua escribint

ADEU!!!!.........

Anónimo dijo...

hola paco soc mar estem en la clase ´d'informatica i toni a dit que deixem un comentari.
Aquest llibre m'agradat molt i tambe vull llegirme els ulls del llac o amable

Anónimo dijo...

Hola sóc Candela de l'escola el drac els greixets es un llibre de misteri molt curios, es un bon llibre.

Anónimo dijo...

La veritat el que el teu llibre el "Greixets"m´ha agradat molt i pense que esta molt bé aixo de escruire sobre la teua vida en els teus llibres.A tots en va agradar molt que vinqueres a la nostra escola "El Drac".
Pense que eres una persona amb unes idees molt clares i tens una manera de pensar molt bona.

UnA AbRaÇaDa MoLt fOrTa
D´uNa aLumNa dEl "DrAc"
Per a tu Paco

Anónimo dijo...

francesc eres l´mo els teus llibres es tanbé pera els xiguets del cole

*
*
****
*
*

Anónimo dijo...

````^^^^^^***^^^¨¨¨_::;;::;:;:;:;:;:;

Anónimo dijo...

hola, soc una alumna del i.e.s clara campoamor, la meua mestra ens ha dit ami i als meus companys que teniem que llegir.nos aqueste llibre y la veritat esque me ha agradat molt, i volia feliçitar-te.
jeje.adeu :)

Francesc Mompó dijo...

Salutacions als alumnes de l'Ies Clara Campoamor. Espere que "Els greixets" us agrade.

germà 2ºcè dijo...

PACO...SOC CELIOT T'ENRECORDES AQUEST ES EL LLIBRE DEL QUE M'HABIES PARLAT A CLASSE MEL GEJIRE I JA T'EL PORTARÉ A CLASSE PERDONA EL MEU VALENCIÀ JEJEJE!!